Solørboka 2005 er fargerik og spennende

Slik ser Solørboka 2005 ut. Innenfor vareomslaget ser boka ut som før, med de fine neverskoene i gulltrykk. Men mellom permene er det meste forandret.

Det er Trysil-forlaget som har utgiveransvaret for Solørboka nå, etter en avtale som ble inngått med Solør Litterære Forum i forfjor. Men den kommer fortsatt ut i Solørforlagets navn. Thorbjørn Bakken i Trysil er ny redaktør. Han synes det er meget interessant å arbeide med dette prosjektet fordi det i Solør er et så rikt litterært miljø. Mange dyktige bidragsytere med tilknytning til de tre kommunene har levert stoff til boka eller har kommet med tips og ideer. Ikke alt har fått plass i årets utgave. Noe vil bli vurdert med tanke på bruk neste år, sier han. I tillegg er det laget reportasjer og intervjuer, og det er kjøpt inn både bilder og tegninger for å illustrere situasjoner som beskrives. 

Thorbjørn Bakken vil særlig framheve tegneren Hilde Aaseth i Stange. Trysil-forlaget har nyttiggjort seg hennes streker i mange sammenhenger, og hun vil være en fast leverandør til Solørboka framover. Men hun er ikke den eneste illustratøren: Naturmaleren Kjell Strømsmoens akvarell til tekst av Sven R.Gjems er en pryd.  

Hilde Aaseths illustrasjoner er en berikelse for Solørboka.


Innholdet i Solørboka 2005 spenner vidt, fra Bjørn Frangs beretninger fra Finnskogen i gamle dager til Aase og Roar Moe som satser stort både ved Dæsbekken og på Grundsetmart’n. Her er dikt, fotografier og tegninger. Blant dem som har levert dikt, er 81 år gamle Amund Lindberget, som tidligere i år ble hedret med æresmedlemskap i Hedmark Forfatterlag. Bjørnar Sømoen tar oss med til Dan Andersson hjemtrakter, mens Britt Karin Larsen forteller livaktig om minner fra et danselokale. 

At Dagfinn Grønosets bestefar var fra Grue visste du kanskje ikke? Kanskje heller ikke at det var en Grue-mann som i sin tid eide garden der Trysil-forlaget i dag holder til? I Solørboka får du vite det meste om dette og mye mer. For eksempel: I bøkene bor din tvillingsjel (Sven R. Gjems om Sigrid Undset med mer…), Historien skriver vi sjøl (Merete Wiger), Ord og uttrykk fra Finnskogen (Tove Ulberget), Utopier, om grønne bølger og røde slagord (Terje Haugdal), Når krisen er størst er nøden nærmest, et tann-drama fra virkeligheten (Roy Enger). Marit Synnøve Nordby (født i Grue i 1925) har levert en meget interessant fortelling om møter med Åsta Holth og Per og Martin Vestlien.  


Storflommen som herjet i Solør i 1995, i det alt vesentlige i Åsnes og Grue, markeres på behørig vis. Thorbjørn Bakken mener at selv om flomjubileet for lengst er nevnt i aviser og andre medier, så hører stoffet helt klart hjemme også i ei årbok, med tanke på ettertiden. Dessuten er noe av det som står i boka, skrevet ut fra andre innfallsvinkler enn de vi kjenner

 

 

Flommen i 1995:
Veien på østsiden av Arneberg-
brua forsvant plutselig.
(Foto: Thorbjørn Bakken)

Noe som er helt nytt, og foreløpig nærmest et eksperiment, er ”Bok i boka”. Bakerst i den nye Solørboka er det en illustrert artikkel som går over mange sider og utdyper et tema. Den er levert av Beate Østre Monge, og handler om barndomsminner som hennes tante Aase Østby, født Nyheim, (1925-1992) skrev ned. Hennes røtter er i Solør og andre steder i sørfylket.  

Tilbake til hovedsiden

Trysil-forlaget skal 
drive Solør-forlaget


Til Trysil-forlaget 


 

Kontaktinfo:

Telefon
+47 62 45 60 20
 Telefax:
+47 62 45 61 91
E-post:
trysil-f@online.no