Jorda rundt med Solørboka

Solørboka er ”årbok for lokal litteratur og historie”, heter det. Men det er egentlig et ganske vidt begrep, for det finnes solunger og mennesker med tilknytning til Solør, helt andre steder enn i Våler, Åsnes og Grue. Solørboka 2008 viser noe av dette. Her er stoff som spenner fra Karelen, Amerika og Brasil, likeså vel som fra Nordaberget, Kjellmyra og Namnå. Det er også slik at innflyttere til Solør-bygdene i stor grad er med på å skape kultur og tradisjoner på sine nye hjemsteder. Solørboka speiler også noe av dette. Vi har for eksempel besøkt fiolinbyggeren Nils Nilssen på Sønsterud. Det sier noe om engasjementet rundt Solørboka at folk bidrar på denne måten, enten med egne beretninger eller med opplysninger som andre har skrevet ned. Det gir ikke bare spennvidde i lesestoffet som vi tilbyr, men det viser også hvordan røttene våre forgreiner seg. Slik kan vi finne igjen noe lokal litteratur og historie helt på andre siden av kloden vår! Spennende!

Asbjørn Sollien er fra Grue og bor i Amerika. Han var aktiv i hjembygda i sine unge år, og forteller om det. Han er også en ivrig lokalhistoriker, som besøker hjemtraktene nesten hvert år. Vi får være med ham i sporene etter bestefar, og vi får et innblikk i hvordan han har det i sitt nye hjemland.

Steinar Bråten i Våler er en flittig og trofast lyrisk bidragsyter. Det samme kan sies om Bjørn Frang og Amund Lindberget med flere. Vi får også stoff fra nye skribenter. Fornyelse er viktig for bokas lesere.

Sven R. Gjems er representert både med personlige betraktninger og med stoff som favner videre. Visste du for eksempel at Henrik Wergeland hadde et forhold til Solør?

Ole Lie har skrevet den andre av to informative artikler om Vålers torvhistorie. Den første sto i Solørboka 2006.

Bjørnar Sømoen var mørkredd da han var liten. Frank Eriksen hadde også sitt å stri med, og det gjorde ham klokere og mer innsiktsfull. Begge formidler noe om sine opplevelser.

Anne Marit Østbakken Piesainen tar oss med helt til Karelen, hvor hun tar fatt på å nøste slektstråder som fører henne til Åsnes og Våler.

Apropos slekt: Arneberg-slekta fra Hof (starter i Grue) har gjort seg bemerket på mange måter. Særlig fire av dem, hvorav tre ”er med” i Bjørnsons ”Ja, vi elsker”! Anna Colbjørnsdatter ble til og med nasjonal heltinne!

85 år gamle Anne, enke etter Torbjørn Rønnesæter, har gitt oss en rørende beretning om noe som hun opplevde sammen med mannen sin på hjemstedet hans, som de flyttet til i Åsnes etter mange år i Oslo.

Marit Synnøve Nordby er å finne på forfatterlisten til Solørboka også i år. Sally Rundberget presenterer oss for et ektepar i Brasil som har en eventyrlig livshistorie å fortelle.

Neverarbeider har rike tradisjoner på Finnskogen, og i land som vår finnskog har ”slektskap” med. Men hva vet vi om neverarbeidenes historie? Vi oppsøkte utstillingen som Norsk skogfinsk museum tidligere i år arrangerte på Svullrya.

I gamle ærverdige Meierigården i Hof holder Bjørn Vidar Sletten til med sitt auksjonsfirma. Han har bygget opp en stor og anerkjent bedrift, og kan leke ”Konge på haugen”, der han sitter i andreetasjen med panoramavinduer ut mot de store brede jordene.

”Bok i boka” i år er det Bjørn Tuer som fyller med gode historier fra svunnen tid. Hilde Aaseth, som er forlagets faste tegner, har laget noen meget fornøyelige illustrasjoner til tekstene hans.

Mye for enhver smak, altså. Vi håper at mange lesere får mange hyggestunder med Solørboka 2008!

Pris: Kr. 250,oo
I bokhandelen

Til hovedsiden