Tilbake til hovedside
Om forlagetBestilling | Bokliste | E-post | Lenker | Solørforlaget


Debutant med dikt
fra et annerledes liv 

Det er med stolthet vi presenterer en av årets lyrikkdebutanter i den norske bokhøsten. Diktsamlinga Dypere enn øyet kan se har en spesiell bakgrunn: Forfatteren Nina Kim Stoum er født i Sør-Korea og adoptert til Norge. Diktene hennes er observasjoner, erfaringer, opplevelser, følelser og meninger sett fra hennes liv, som menneske og som adoptert.

Kim Chang Soon ble født 16.06.1972 i Seoul, Sør- Korea. Hun ble forlatt/ etterlatt/overlatt til et barnehjem i september/oktober 1974. På barnehjemmet ble hun satt på "oppfóringsprogram" for underernærte. Målet var å klargjøre henne til å bli «adopterbar», fysisk og mentalt. 

I desember 1975 ankom hun flyplassen på Fornebu. Kim Chang Soon fikk vokse opp under trygge og stabile forhold i den lille bygda Olden. Hun ble døpt i Olden kirke, og fikk navnet Nina Kim Stoum.

Hun var tidlig opplært til å gjøre som hun ble fortalt. Sett bort fra en lang rekke episoder med raseri og/eller hysteriske gråteanfall som følge av seperasjonsangst (med andre ord alltid person- og situasjonsbetingede), var hun et selvstendig, snilt og tålmodig barn. Hun tilegnet seg språket fort. Etter tre måneder snakket hun norsk. Ungdomstiden ble vanskelig, sier hun selv. Det var så mye å forstå og finne ut av. Overgangen mellom å være barn og det å bli voksen, innebar å ikke alltid bli "likt" av alle. Samtidig ble egne behov flere og større. Å leve opp til andres forventninger og tilfredsstille sine omgivelser, og slik alltid ta vare på det å være "ønsket", ble veldig vanskelig. 

Forsiden på boka viser et viktig dokument i Nina Kim Stoums liv, nemlig passet.

Utdrag fra diktsamlingen

 

 


I dag er forfatteren adjunkt med grunnfag i pedagogikk. Hun arbeider på ungdomsskole og tar for tiden grunnfag i psykososialt arbeid med barn og unge. I sitt arbeid har hun et brennende engasjement for mennesker som av ulike årsaker stiller svakere i samfunnet. Hun er svært opptatt av eksistensielle spørsmål og den menneskelige psykologi. 

I boka har hun brukt både bokmål og nynorsk, og hun har spennende variasjoner i formen på diktene. 

Caroline Bentzen Smidesang har laget illustrasjoner til boka.

 

ISBN 978 82 91352 68 8

Kr. 190,oo 
I bokhandelen 
eller fraktfritt fra Trysil-forlaget

 

Forfatteren sammen med sine adoptivforeldre Birgit Anna og 
Ottar Stoum i Olden. (Privat bilde).

 

Presseomtale

 

Omtale i Hamar Arbeiderblad

Omtale i Østlendingen/Ringsaker Blad

Presentasjon i Gudbrandsdølen Dagningen

 


Til hovedsiden