Tilbake til hovedside
Om forlagetBestilling | Bokliste | E-post | Lenker | Solørforlaget


Stikkelsbær, kjærlighet – og
BARE HVERANDRE

 S A M M E N D R A G
«Stikkelsbær, kjærlighet og BARE HVERANDRE» av Velaug Eidem Løvaas er den tredje boken i  trilogien om Elisabet og Jørund. I den første, «Bare det var lørdag –», møter vi Elisabet, den yngste av fem søstre i en advokatfamilie i innlandsbygden Setle, på 1950-tallet. Elisabet føler seg knuget av vedtatte normer, skolefrykt, streng oppdragelse og ensomhet. Hun ser urettferdigheten i forskjellsbehandling fra høyere til lavere sosiale sjikt, hun protesterer svakt men blir ikke hørt. Elisabet elsker sommeren og friheten den gir, likså vel som lørdager. De er hennes frirom. Elisabet har lavt selvbilde. Hun våger lite – inntil hun blir kjent med Jørund. Da demrer det at hun kanskje må ta et drastisk valg i livet. Jørund har falt utenfor samfunnets rammer. Han drikker, stjeler og er i ferd med å ødelegge livet sitt. Han har få å vende seg til og er fordømt som den lille kystbygdens «lausunge». Også oppveksten hos pleiefamilien i Le, har påført ham sår og pinefulle minner som tidlig driver ham ut i verden.

I denne tredje boken følger vi dem gjennom 1960- og 70-årene i en spenningsfylt kamp for tilværelsen, kastet ut i fullstendig fritt fall.
De berørte himmelens hvelving hver gang de elsket. Tett mot ham sanset hun lukt av hud og barbersåpe og manndom. Sammen med Jørund oppnådde Elisabet det guddommelige. Men prisen for å elske ham var høy: «... Gifter du deg med ham, tilgir vi aldri...» «...din skyld om far snart dør...» Dommer uten rot i virkeligheten. Det ble en knallhard kamp for dem begge. Han – en lausunge, utstøtt av bygden – som rastløs og rotløs søkte trøst i alkohol. Hun – advokatdatteren som ble utstøtt av sin egen familie. Det ble en kamp for tilværelsen. En kamp for å få hele livet på rett kjøl. En kamp for anseelse og respekt. Men kjærligheten seiret.

Pris: 230,oo
I bokhandelen – eller fraktfritt fra Trysil-forlaget  


Bare ikke
alene  

I bok nummer to, «Bare ikke alene», følger vi Jørund fra liten, redd og ensom gutt, til voksen mann. Jørunds liv er et ufattelig løp mellom vond barndom og uhyrlige farer, ikke minst nær-døden-opplevelser. Samtidig gis han glimt av at godheten også finnes, fra enkelte som prøver å veilede ham.
Jørund vil ut av livet han lever, men vet ikke hvordan. Han øyner et håp da han møter Elisabet, men begge vet at en forbindelse dem imellom er så og si umulig. «Vi er olje og vann, det lar seg ikke forene,» sier Jørund. 
Felles for Elisabet og Jørund er deres søken etter tilhørighet, etter sann mening med livet, og begges kjærlighet til naturen.

 Pris: 195,oo
I bokhandelen – eller fraktfritt fra Trysil-forlaget


Bok nr. 1 i trilogien heter

Bare det var lørdag
Pris: 180,oo
I bokhandelen – eller fraktfritt fra Trysil-forlaget  

Til hovedsiden