Tilbake til hovedside
Om forlagetBestilling | Bokliste | E-post | Lenker | Solørforlaget


Nytte og nytelse

Om tradisjoner med framtid

En må kunne si at «Nytte og nytelse» er ei spesiell og spennende bok. Den handler om noe så tradisjonelt og jordnært som luer, elghakk, sirupstynnkake og truger!

Gamle tradisjoner blir som nye når Hans Løvmo trekker fram de historiske sammenhenger fra fortid til nåtid. De fire nevnte er nemlig like aktuelle i dag som de var for flere generasjoner siden!          

Skyggelua var god og varm så vel i tømmerskogen som på Kongetribunen, den er brukt i arbeid og fest, til vadmelsbukser med kvae på og til bunader og fineste stas. «Pedersenlua» fra Elverum ble nærmest et symbol på det å være norsk – og nå er den satt i produksjon igjen!

Elgkjøtt har hørt den norske husholdningen til i tusener av år. I dag er elghakk en eksklusiv delikatesse – hvis en da ikke er så heldig å ha tilgang til råvarene selv. I boka finnes nyttige oppskrifter til et måltid av nytelse.

Sirupstynnkake var et «biteti» som ofte var forbeholdt høytidsstunder og hyggelig selskap. Det var ikke noe man gumlet på i tide og utide. Ja, faktisk er det lang tradisjon for at det ble skjenket konjakk eller akevitt til sirupstynnkake! I boka finnes oppskrift på slikt bakverk også.

Truger av vidjespenning var en nødvendighet i fortidas Norge. De gjorde det mulig å komme seg fram i løssnø der man ikke hadde ski eller hvor ski var lite praktisk å bruke. Truge ga også godt feste på snøunderlag. I dag er truger på mote igjen, laget av helt andre materialer. Hans Løvmo forklarer i boka hvordan han lager truger på tradisjonelt vis.

God veiledning gis i boka også når det gjelder hvordan luene lages. I det hele tatt er «Nytte og nytelse» ei god bok på flere måter. Den gir mye nyttig informasjon, den kan nytes med alle sine historiske tilbakeblikk og rikholdige bildemateriale, og man kan lage seg noe å spise som virkelig er en nytelse!

Vel bekomme!

Om forfatteren

Forfatter Hans Løvmo har plukket fram noen kjære og kjente tradisjoner. Han er en allsidig person. Til daglig jobber han som landbruks- og miljøvernsjef i Alstahaug i Nordland, ved siden av at han driver egen skogeiendom i Østerdalen. Han har tidligere jobbet som rådgiver innen bank, meieri og offentlig forvaltning, og er oppfinner av designsuksessen Happy Garden dypgjødsler. Løvmo er opprinnelig fra Hedmark, og svært opptatt av kulturarven fra landsbygda. Han vil gjerne bidra til at kommende generasjoner får mulighet til å føre den videre. Boka er hans andre. I 2012 utga han bok om sopelimen. 

Luer

Truger

Sirupstynnkaker

 

Pris: 275,00
I bokhandelen
 

ISBN:

9788291352763

 

Til hovedsiden